Al treilea concert Classic Unlimited 2018 a avut loc la Timișoara

Spațiul cultural Ambasada din Timișoara a fost aseară gazda celui de-al treilea concert din cadrul turneului Classic Unlimited 2018, un proiect care aduce muzica clasică în locuri speciale, mai aproape de public. Într-o atmosferă lipsită de convenții, pianistul Bogdan Vaida a încântat publicul timp de peste o oră, interpretând cu emoție piese de Sergei Prokofiev, Johannes Brahms, Claude Debussy, Franz Schubert, George Enescu și Ciprian Pop. 

Am avut multe concerte la Timișoara împreună cu Bogdan și ne place mereu să ne întoarcem aici. Chiar dacă turneul nostru e <unlimited> și presupune a cânta locuri neconvenționale, ne bucurăm când vedem că publicul intră în atmosferă și reacționează la ceea ce se întâmplă în fața lor la fel ca într-o sală de concert’’, a spus Alin Vaida, directorul executiv Fapte, asociația care organizează turneul. 

În pauzele dintre bucățile muzicale, spectatorii au putut afla de la Bogdan Vaida gândurile și stările pe care i le stârnesc piesele respective, motivele pentru care a ales să le introducă în repertoriu, precum și diferite informații despre compozitorii respectivi. 

„Unul dintre principiile pe care le am în discursurile pe care obișnuiesc să le spun în concert este să fiu sincer cu publicul și să-mi expun părerea personală despre bucățile muzicale pe care le cânt. Sper că, în felul acesta, cei prezenți la concert se apropie mai ușor de muzica pe care o interpretez’’, a mărturisit pianistul Bogdan Vaida

După o săptămână de pauză, turneul Classic Unlimited va continuă în luna noiembrie cu alte 7 concerte, după cum urmează:  

  • 8 noiembrie – Iași – Sediul companiei Thinslices
  • 10 noiembrie – Reghin – Fabrica de mobilă Dalin 
  • 13 noiembrie – Târgu Mureș – Uzina Foto 
  • 15 noiembrie – București – Nod Makers 
  • 17 noiembrie – Brașov – Hubul Visssual 
  • 20 noiembrie – Cluj-Napoca – Salonul terapeutic Kinetomed 
  • 22 noiembrie – Petrila – Mina Petrila 

Accesul la concertele din cadrul turneului Classic Unlimited este gratuit, dar persoanele prezente pot dona o sumă de susținere a turneului, în funcție de experiența pe care o are fiecare în cadrul concertului. Dat fiind locurile limitate la fiecare concert, participanții trebuie să-și rezerve din timp locul pe site-ul www.classicunlimited.ro.

Classic Unlimited a debutat în 2015 într-un atelier de motociclete din Germania, când pianistul Bogdan Vaida a avut ideea de a scoate muzica clasică din sălile de concert, din dorința de a o face mai accesibilă publicului larg. Doi ani mai târziu, odată cu implicarea Asociației Fapte, proiectul a ajuns în România. „Mi-am dorit să fac un concert într-un spațiu lejer și prietenos, în care lumea să nu se simtă complexată, un loc care să nu oblige la o anumită ținută și care să nu impună prețuri mari la bilete”, a explicat Bogdan Vaida, care în ultimii trei ani a susținut peste 50 de concerte respectând aceste principii.

Născut în Cluj-Napoca, pianistul Bogdan Vaida (37 ani) a absolvit Liceul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj, iar mai apoi și-a continuat studiile la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, sub îndrumarea profesoarei Ninuca Oșanu Pop. În 2002, a plecat cu o bursă Erasmus la „Musikhochschule” în Freiburg (Germania), unde s-a și stabilit ulterior. Pianistul a susținut numeroase concerte în mai multe țări din Europa, în prezent fiind solistul turneului Klassik Mittendrin, proiect care a debutat în octombrie 2015 în Germania și care a inspirat Classic Unlimited.

Fondată la Cluj în 2012, Asociația Fapte organizează evenimente culturale cu impact în comunitate. Fidelă crezului său că oamenii și orașele pot fi ce doresc să fie, iar evenimentele le pot da energii nebănuite’’, asociația promovează muzica și arta, sprijină artiștii, imaginează noi folosiri ale spațiului public și dezvoltă spiritul civic al comunității. Proiectul-fanion al Fapte este festivalul Jazz in the Park, iar din această toamnă, asociația a deschis la Cluj și un loc de întâlnire pentru cei care le împărtășesc ideile: barul Vorbe.

Turneul Classic Unlimited este finanțat prin programul În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (www.instaredebine.ro). Proiectul este realizat cu sprijinul Staropramen și Yamaha. 

Parteneri media: Sunete, Republica, Hotnews, Zile și Nopți, MKlasica, Modernism, Sinteza, Zelist Monitor, Transilvania Reporter, Cluj Life, I love Cluj, I like Cluj. 

Site: classicunlimited.ro 

Facebook: facebook.com/classiculimited.ro